Läckö SlottDit prachtige kasteel is gelegen op een klif in een archipel aan het Vänernmeer. Dit 700 jaar oude kasteel werd in 2001 verkozen tot mooiste kasteel van Zweden en terecht. Dit mooie kasteel heeft een middeleeuwse oorsprong. In de 13e eeuw werden hier twee huizen gebouwd door een bisschop en omringd door een muur. Dit kasteel was toen strategisch gelegen in het toenmalige bisdom. Na de Reformatie in de 16e eeuw was het geen residentie meer van de bisschop en nam koning Gustav Vasa het kasteel over.

Het was zijn broer die toen veranderingen en verbeteringen aanbracht. Zijn schoonzoon Bielke deed eveneens renovaties maar kwam later in moeilijkheden en werd nadat hij een tijd gevangen zat op Gripsholm Slot, in Stockholm geëxecuteerd. Toen kwam het kasteel lange tijd leeg te staan.
Pas toen graaf De La Gardie de eigenaar werd in de 17e eeuw werden er grote veranderingen aangebracht zoals die vandaag nog te zien zijn: een derde en vierde verdieping, het portaal naar de grote binnenplaats, het trappenhuis, de keuken, gebouwen voor de bedienden etc. Vermits Läckö Slott zoals we het nu kunnen bezoeken vooral het werk is van graaf De La Gardie wordt het dan ook De La Gardie kasteel genoemd.

Zoals dikwijls als wij een kasteel bezoeken stond ook dit kasteel in de steigers toen wij het bezochten. Het interieur van het kasteel is de moeite waard evenals het park errond. Vanop de aanlegsteiger een mooi zicht op het kasteel en het Vänernmeer.

 Läckö Slott

Läckö Slott

Läckö Slott

Läckö Slott

Läckö Slott

Läckö Slott