Ecopark Halle- en HunnebergDit park met zijn typische tafelbergen werd in 2004 ingehuldigd door koning Carl Gustav en is het enige ecopark in West Zweden. Een ecopark is een park waar men de ecologische diversiteit wil behouden en ontwikkelen. Deze bergen zaten 600 miljoen jaar geleden nog onder water maar door hun harde bovenlaag bleven ze overeind nadat het water terugtrok en vormden ze een bescherming voor de onderliggende lagen. Vroeger dienden deze bergen met hun steile afgronden voor de lokale bevolking als bescherming tegen indringers.

Het park is bijna 7.000 ha groot en is voor een groot deel een reservaat. Het woud is duizenden jaren oud. Dennenbomen en eiken overheersen, ze zijn meestal ouder dan 200 jaren. De magere grond en harde winters beïnvloeden de groei enorm. Het park is gekend voor zijn elanden en jaarlijks komen dan ook duizenden toeristen naar hier om de koning van het woud te zien.
Maar de kans dat men een eland ziet is hier even groot of even klein als elders in Zweden, wij zagen er hier geen enkele. Naast elanden zitten hier ook edelherten, hazen, bevers en reeën.

Ecopark Halle- en Hunneberg