mariagerDe plaats Mariager ligt aan de Mariagerfjord. Deze fjord loopt vanaf het Kattegat naar Hobro en vormt zo een inham in Jutland. Deze fjord is met zijn 35 km de langste fjord in Denemarken. In Mariager werd in de 15e eeuw, bovenop een heuvel met uitzicht op de fjord, een abdij gesticht door birgittinessen. Typisch voor die orde was dat ze altijd een dubbele abdij bouwden: er verbleven zowel nonnen als monniken in de abdij. De leiding was altijd voor een non.

Er waren in een dergelijke abdij gemiddeld 60 nonnen en een 20 tal monniken. De gotische kerk had twee koren: een grote voor de nonnen en een kleinere voor de monniken. Deze kerk was één van de grootste in Denemarken.

Mariager

Mariager


De birgittinessen zijn gesticht door een Zweedse adellijke vrouw, Birgitta van Zweden. Zij huwde, kreeg 8 kinderen en na de dood van haar man begon ze haar religieus leven door een eerste abdij te stichten in Zweden. Ze is vooral bekend door haar visioenen. Zij zorgde er ook voor dat de preek tijdens de misviering in de streektaal werd gesproken zodat iedereen ze zou begrijpen. Van de abdij blijft niets meer over, enkel van de kerk is nog een klein deel bewaard gebleven en deze is nu in gebruik als parochiekerk.
Mariager is een schilderachtige plaats met smalle straatjes en mooie oude huizen. Er zijn zeer veel rozenstruiken tegen de gevels.  Tijdens onze wandeling door het stadje kwamen we voorbij het Mariager Museum, dat ondergebracht is in een 300 jaar oud koopmanshuis, dat zelf in een kloostertuin gelegen is. Het heeft een collectie gebruiksvoorwerpen van drie eeuwen.

Mariager

Mariager

Mariager

Mariager