fyrkatHet Viking Center Fyrkat ligt in Hobro. Het bestaat uit een Vikingboerderij en een fort, ongeveer 1 km van elkaar vandaan. De Vikingboerderij die men hier gebouwd heeft is een reconstructie van een boerderij waarvan men de resten heeft gevonden in Vorbasse. Het telt 9 huizen. Tijdens de zomermaanden is de boerderij bemand met “Vikingen”. Je kunt dan allerlei activiteiten doen, zoals zelf brood bakken. Er is ook een museumwinkel en een bezoekerscentrum.

De huizen zijn mooi nagemaakt en geven een goede indruk hoe de Vikingen leefden. Fyrkat ligt op een heuvelrug. Om het Viking Center te bereiken volg je gewoon de weg naar beneden. Na 1 km kom je aan het fort.
Je moet door het Viking Center en zijn binnenkoer om naar het fort te wandelen. Je ziet een cirkelvormig fort dat in zijn omwalling 16 langwerpige huizen telde. In de omwalling zijn vier openingen die vroeger met een poort konden afgesloten worden. Vanaf die poorten vertrokken houten wegen die elkaar exact in het midden van het fort kruisten zodat het fort in 4 gelijke delen verdeeld werd. In elk deel stonden 4 langwerpige huizen in een vierkant met in het midden een klein huis. De langwerpige huizen stonden zo in een vierkant dat de hoeken elkaar bijna raakten. Enkel de funderingen van de huizen zijn zichtbaar omdat men ze met witte verf heeft geaccentueerd. Men heeft een dergelijk langwerpig huis gereconstrueerd, het was 18 m lang en in het midden iets breder dan aan de uiteinden. Dit staat juist naast het fort, maar jammer genoeg was dit huis gesloten toen wij hier waren. Ook langs de omwalling liep een houten pad.

Viking Center Fyrkat

Viking Center Fyrkat

Viking Center Fyrkat

Viking Center Fyrkat

Viking Center Fyrkat

Viking Center Fyrkat

Viking Center Fyrkat

Viking Center Fyrkat