hjerl001Hjerl Hede is een openluchtmuseum gelegen in de gemeente Vinderup. De oprichter Hjerl Hansen (1870-1946) was niet tegen industrialisatie, maar wel geïnteresseerd in het behoud van de oude ambachtelijke tradities en gebruiken. In 1930 verhuisde hij de oudste boerderij van Jutland naar Hjerl Hede, een stuk heide dat hij 20 jaar eerder had gekocht. Daarmee legde hij de basis voor wat nu het Frilandsmuseet Hjerl Hede is. Eerst was er het huishouden en het vakmanschap van onze betovergrootouders.

Later werd het uitgebreid met een zuivelfabriek, een bos- en veenmuseum, landbakkerij en ambachtelijke gebouwen zodat de bezoekers ook het tijdperk van de mechanisatie konden beleven. Het Hjerlfonds runde het openluchtmuseum tot 1979, toen het werd afgescheiden van het fonds en een door de staat erkend bijzonder museum voor cultuurgeschiedenis.
Hier ervaar je het dagelijks leven op het platteland 150jaar geleden. De huizen zijn ingericht met originele meubels en gebruiksvoorwerpen. Wij liepen hier een paar uur rond en bezochten onder andere een pastorie, winkel, schooltje, herberg, watermolen, smidse, melkerij enz.
Tijdens de zomermaanden en de adventsweekends komt het museum tot leven met meer dan 100 vrijwilligers die in de huizen en werkplaatsen werken. Er rijdt dan een stoomtreintje over de heide en een paardenkoets door het dorp. Het enige restaurant in het museum „Skyttegaarden“ was jammer genoeg gesloten toen wij er waren. Wij hebben dan op aanraden van het receptiepersoneel gegeten in de Sevel Kro in Sevel.hjerl002

hjerl003

hjerl004

hjerl005

hjerl006

hjerl007

hjerl008

hjerl009

hjerl010

hjerl011