HaderslevKlein stadje aan de oostkust van Jutland, strategisch gelegen aan het smalste punt van de Haderslevfjord. Deze fjord is niet diep, maar loopt wel ver landinwaarts. De stad ontstond in de 12e eeuw en controleerde het verkeer over de fjord. Tijdens de Reformatie was deze stad een centrum van het protestantisme. Ten westen van de stad is de fjord veel breder, de Haderslev Dam, dit is eigenlijk een stuwmeer dat door een systeem van waterregulatie ontstaan is.

Rond deze fjord kan je verschillende wandelingen maken. Dichter bij de stad ligt het stadspark, Damparken, met het Indre Dam.
Wij begonnen onze stadswandeling hier. Het meest in het oog springend is de kathedraal of de Vor Frue Kirke. De oudste delen zijn uit de 13e eeuw. Een toren was er oorspronkelijk bijgebouwd maar deze is in de 17e eeuw afgebrand. Vlakbij ligt Torvet met zijn mooie vakwerkhuizen. Wil je een boottocht maken met een radarstoomboot door de 12 km lange smalle fjord dan moet je vooraf reserveren bij het bureau voor toerisme. Wij reden met de auto een stuk langs de fjord, tot waar de weg eindigt in Årøsund. Hier namen wij de autopont naar het eilandje Årø.

Haderslev

Haderslev

Haderslev

Haderslev

Haderslev