AabenraaOfficieel heet deze stad Åbenrå, maar omdat de inwoners van deze kleine stad aan de Aabenraa Fjord aan de Kleine Belt liever bovenaan staan op internationale lijsten van plaatsnamen, blijven ze vasthouden aan de oude schrijfwijze Aabenraa. De stad beleefde zijn hoogdagen in de 18e en 19e eeuw, omdat veel handelsschepen de haven aandeden. Ook waren er verschillende scheepswerven. Het stadje heeft nog overduidelijk een maritiem verleden.

In de 19e eeuw kwam Aabenraa na twee oorlogen in handen van het Duitse Rijk maar in 1920 kwam het terug bij Denemarken, hoewel de meerderheid van de inwoners in een referendum hun voorkeur voor Duitsland hadden uitgesproken. Nu nog wonen er veel Duitstaligen. In Aabenraa zetelt ook de redactie van de enige Duitstalige krant van Denemarken. Er is eveneens een Duitse school.

Wij maakten een wandeling door kleine straatjes en een winkelstraat en bezochten de Sct. Nicolai Kirke aan de Kirkepladse. Van de oude straatjes in het centrum is de Slotsgade de mooiste. De Sct.Nicolai Kirke dateert uit de 13e eeuw en is gewijd aan de patroonheilige van de zeelieden. Het belangrijkste interieurstuk is de altaartafel uit de 17e eeuw.

Aabenraa

Aabenraa

Aabenraa

Sct. Nicolai Kirke

Sct. Nicolai Kirke