QuedlinburgDeze stad, aan de noordkant van de Harz, is meer dan 1000 jaar oud.
Het kasteel, de Stiftskirche en het historische stadscentrum staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
We parkeerden onze auto op de parking aan de Marschlinger Hof, niet ver van de markt.

 

Wij begonnen onze wandeling op de markt. We zien eerst de Marktkirche St. Benedikti, een gotische hallenkerk. Het barokke hoogaltaar stamt uit de 17e eeuw.

Markt

Marktkirche

Achter de kerk staat het fraai begroeide Rathaus, een massief gebouw uit zandsteen met renaissancegevel. Vlak ernaast staat het stenen beeld de Roland, symbool van het Hanzelidmaatschap.

Quedlinburg Rathaus

In de Breitestraße, tussen de huisnummers 52 en 53, is er een doorgang naar de Schuhhof. Hier staan kleine huisjes waar vroeger schoenmakers woonden en werkten. Deze doorgang komt uit in de Hölle, een klein steegje, waar we naar links gingen. Op de hoek van de Hölle en de Stieg staat één van de meest typische huizen van de stad : de Alte Klopstock, gebouwd in 1580.

Alte Klopstock

Van hier gingen we terug naar de markt via de Stieg. We wandelen nu de markt over richting kasteel.Via de Hohestraße komen we in de Finkenherd, de mooiste straat van Quedlinburg.

Finkenherd

De aaneenschakeling van mooie gerestaureerde vakwerkhuizen in een kasseistraatje is een lust voor het oog. Aan een klein pleintje staat een vrijstaand huisje, hier werd Heinrich I het koningschap aangeboden. Naast de Finkenherd staat het geboortehuis van de dichter Klopstock, nu het Klopstockmuseum.Voorbij de Finkenherd komen we aan het renaissanceslot. Je kan wandelen rond de burchtheuvel. Vanop de burchtheuvel heb je een mooi uitzicht over de stad. Je hebt de indruk dat je in de Middeleeuwen bent beland. Quedlinburg telt immers meer dan 1300 vakwerkhuizen. Minstens 10 ervan zijn gebouwd voor 1530, 70 tussen 1531 en 1620, meer dan 400 tussen 1621 en 1700 en meer dan 500 in de 18e eeuw. We verlieten de burchtheuvel via de Mühlenstraße en de Schenkgasse, staken de grote baan over en namen de trappen naar de Münzenberg, met zijn nauwe steegjes en kleine huizen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de burcht.

Quedlinburg Schlossberg

Quedlinburg Schlossberg

Quedlinburg Schlossberg

Quedlinburg Schlossberg

Eten deden wij in hotel Zum Bär op de markt, ‘s middags Kaffee und Kuchen in de Schlosskrug.

Quedlinburg Schlossberg

Nog enkele mooie huizen en straten:

Gildschaft

Quedlinburg

Quedlinburg Word

Quedlinburg Word