Hafslund HovedgårdHet oude landhuis of de boerderij Hafslund Hovedgård is een beschermd cultureel monument en ligt niet ver van het Borgarsyssel Museum. Het is één van de mooiste herenhuizen van Noorwegen. Het is nu in privé handen maar het park kan vrij bezocht worden. Het landhuis werd eind 18e eeuw gebouwd en is mooi gerestaureerd. Het ligt vlak naast weg 111, niet ver van de Glomma rivier. Hafslund kende een grote welvaart omdat het vlakbij de Sarpefossen waterval op de Glomma gelegen is.

Sarpefossen is de grootste waterval van Europa wat debiet betreft. Nu staan er waterkrachtcentrales op die waterval maar vroeger werd de kracht van het water gebruikt om zaagmachines en fabrieken aan te drijven.
De eigenaars van Hafslund Hovedgård zijn altijd bekende Noorse families geweest. Vele koningen hebben Hafslund bezocht door de eeuwen heen. Al in de 14e eeuw stond hier een boerderij. Maar de streek is al veel langer bewoond. Getuigen hiervan zijn de 3000 jaar oude rotstekeningen die in het park te zien zijn. De tuin, Den engelske park, is uitgestrekt en mooi onderhouden. We begonnen onze wandeling aan de paardenstallen bij de grote parking en volgden de wandelpaden onder de hoge bomen en rond de vijver.

Hafslund Hovedgård

Hafslund Hovedgård

Hafslund Hovedgård

Hafslund Hovedgård