Dit is het belangrijkste museum in de provincie Østfold. De naam komt van Borgarsysla, in het oud Noors de naam van Østfold. Het werd door enkele vrijwilligers opgericht in het begin van de 20e eeuw rond de ruïnes van de St. Nicholas kerk toen een eerste gebouw hier werd heropgebouwd. Later kwamen nog meer gebouwen uit de ganse provincie naar hier zodat er een mooi openlucht museum met 20 gebouwen ontstond.
De toegang is gratis maar als je de gebouwen ook binnenin wil bezoeken moet je entree geld betalen. Het museum is open van half juni tot half augustus en enkel in de namiddag. Voorbij de ingang gingen wij naar links en kwamen voorbij Kantskjærerboligen, een huis uit 1890. Het wandelpad liep dan langs de ruïnes van de kerk die gebouwd werd in de 12e eeuw door de toenmalige koning. Het was één van de drie kerken die de stad toen bezat. Deze stond vlak buiten de aarden wal die de stad moest beschermen en die gebouwd werd door een vroegere koning.
We gingen verder naar de Olavskapellet, een replica van een middeleeuwse kerk die tegenwoordig vaak gebruikt wordt bij huwelijken. Vlakbij de kerk ligt een middeleeuwse kloostertuin. Een tuin met bloembedden met stenen afgeboord en een waterput. Tegenover de kerk staat Kirkeby, een merkwaardig gebouw met een verdieping en twee galerijen langs twee kanten. Onderzoek wees uit dat het gelijkvloers gebouwd werd op het einde van de 18e eeuw maar de verdieping is 100 jaar ouder! Gebouwen worden wel vaker na een tijdje uitgebreid in de hoogte maar in dit geval heeft men een nieuw houten gelijkvloers gemaakt en het oorspronkelijke gebouw er bovenop gezet. Aan hetzelfde plein ligt het Aarsland Stua, een winkel met herberg en gastenverblijf uit 1850. Verder zijn er nog een zaagmachine aangedreven door waterkracht, de Ferjestan of het huis van de veerman waar een school was ingericht, een pakhuis op palen van een boerderij, een boerderij uit de 18e eeuw, een smederij en nog andere gebouwen. Een interessant museum maar vermits het midden in de stad ligt is het mogelijk dat er een schoorsteen van een nabijgelegen fabriek mee op de foto staat.