KlädesholmenEen vissersdorpje op een klein eiland voor de kust van Tjörn met een houten kerk uit 1797. Het is door een brug met Tjörn verbonden. Eigenlijk zijn het twee eilanden: Klädesholmen en Koholmen. Hier heerst een actieve haringconservenindustrie. Men begon hiermee in de 19e eeuw, de mannen visten en de vrouwen maakten conserven met de gezouten en gekruide haring. De mannen verkochten die dan langs de ganse westkust. Nu wordt er niet meer gevist, de haring wordt van elders aangevoerd.

Er is zelfs een museum, Sillebua, over de conservenindustrie, dat in de zomer geopend is en vertelt over de geschiedenis van Klädesholmen. 
Parkeren kan voor of vlak achter de brug en het eiland verken je best te voet. Klädesholmen is een fotogeniek plaatsje, kleine straatjes met kleine huisjes die dicht bij elkaar staan en veelal wit geschilderd zijn. Alomtegenwoordig zijn de aanlegsteigers voor de vele boten. In de zomer is het hier waarschijnlijk druk, maar wij zijn hier nu tweemaal geweest, in juni 2008 en juni 2010, en het was hier telkens zeer rustig en aangenaam slenteren door de straten en over en tussen de rotsen.  
Op de rotsen staat een witte kerk: de oudste kerk van Tjörn. Hier is het aangenaam wandelen op de rotsen.

Klädesholmen

Klädesholmen

Klädesholmen

Klädesholmen

Klädesholmen

Klädesholmen

Klädesholmen