Smögen
Smögen is een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Bohuslän. Het is een eiland voor de westkust dat met een brug, de Smögenbron, met Kungshamn is verbonden. Vlak voor je de brug oprijdt is er rechts,aan de Storgatan, een parking bij de rotsen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de  zee en het eiland. Er is hier ook een picknickplaats en een houten trap die naar de zee leidt. Wanneer je de trap afdaalt kom je onderweg nog verschillende terrasjes tegen met picknicktafels.

 

Smögen

Smögen

Smögen

In Smögen is er veel plaats om te parkeren maar allemaal te betalen. Wij reden door het centrum en parkeerden op een parking in de Klevenvägen, daar waar de straat een scherpe bocht naar links neemt. Vanop de parking namen we de trap naar beneden en kwamen zo direct daar waar Smögen zo bekend om is: de 600 m lange houten promenade.Deze levendige promenade volgt de haven en in de kleurrijke oude boothuizen zijn veel winkeltjes ondergebracht. Deze promenade eindigt aan de vissershaven met de op één na grootste visveiling van het land, die elke werkdag plaatsvindt. Er zijn hier ook veel winkeltjes en restaurants. Op het einde van de promenade zijn er veel viswinkels, waar je verse vis, gerookte vis, garnalen, kreeftjes, krab enz. kunt kopen.

Smögen

Smögen

Smögen

 

Smögen

Wie wil weten hoe een vissersfamilie leefde in de 19e eeuw kan het museum Fiskarstugan, achter de havenwinkeltjes bezoeken. Via de Fiskhamnsgatan kom je terug in het centrum. Als je hier de Brunnsgatan neemt kom je terug aan de parking.

Smögen

Vanop de parking aan de Klevenvägen kan je ook de straat oversteken en een wandeling doen over de rotsen of het wandelpad volgen en honderden meters langs de rotsen de kustlijn volgen. Ook hier is een houten plankier aangelegd en liggen er bruggen met leuning als de kloven te groot zijn.
Wij volgden ook eens de Klevenvägen naar beneden en waar de straat een bocht naar links neemt kan je rechtdoor tussen de rotsen een wandeling beginnen. Ook hier weer een stuk met een houten plankier, verder loopt de wandeling over de rotsen en is ze niet meer zo gemakkelijk. Overal is er water met gladgeschuurde rotsen, watervogels en vooral stilte. Hier ligt voor ons “Het Aards Paradijs”, maar vertel het niet verder. We zijn hier nu tweemaal geweest en gaan zeker nog terug.

Smögen

Smögen

Smögen

Smögen

Smögen

Smögen