Skalbankarna in UddevallaDe reservaten Bracke en Kuröd zijn gelegen vlakbij een industriezone buiten het centrum van Uddevalla. Hier vind je de grootste schelpenbanken ter wereld. Deze grote ophopingen van schelpen ontstonden 11.000 jaar geleden toen het ijs begon te smelten. Er wordt geschat dat de huidige schelpenbanken nog slechts een tiende zijn van de oorspronkelijke banken. In de loop der tijden is er veel verbruikt voor de kalkwinning, pluimveevoeders of als bouwmateriaal.

Er zijn niet alleen schelpen van mosselen en zeepokken te vinden. Vermits het water na de ijstijd zeer vruchtbaar was werden er ook resten van vele vissoorten en zelfs walvissen gevonden.
Aan de parking is een museum dat echter niet open was toen wij hier waren. De wandeling door het reservaat start aan het museum met een steile helling naar beneden. Veel begroeiing is er niet omdat er alleen planten groeien die veel kalk nodig hebben, daarnaast lopen er koeien die alles afgrazen. Het wandelpad is mooi aangegeven.

Skalbankarna in Uddevalla

Skalbankarna in Uddevalla

Skalbankarna in Uddevalla

Skalbankarna in Uddevalla