ÅmålEen stad voor ons vooral bekend door de film Fucking Åmål. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, werd geen enkele scène van deze film in Åmål opgenomen. De stad ligt aan een baai van een randmeer van het Vänernmeer. Parkeren kan gemakkelijk in het centrum aan de Kungsgatan vlakbij de rivier die door de stad loopt. Hier begint ook het oude stadscentrum. Wij namen de brug over de rivier en wandelden via de Kyrkogatan naar de Hamngatan.

We kwamen zo aan de haven waar, naast een café, het bureau voor toerisme is gevestigd. Enkel tijdens de zomermaanden is dit bureau hier te vinden, tijdens de andere maanden resideren ze in het centrum.

Åmål

We haalden hier een stadsplan en vroegen nog informatie over het reservaat Yttre Bodane waar we over gelezen hadden. Jammer genoeg waren ze nog maar pas verhuisd zodat ze die informatie niet konden vinden maar het personeel was zeer behulpzaam en bleef zoeken tot ze het gevonden hadden. Op het terras van het café dronken we koffie en bestudeerden we het stadsplan. We zagen dat hier vlakbij al veel te zien was. Tegenover het café staat het Kulturmagasinet. Op deze plaats stond al een houten staafkerk in het begin van de 14e eeuw. In de 17e eeuw werd ze vervangen door een stenen kerk en de muren in de kerk kregen muurschilderingen. Tegen de 19e eeuw was de kerk te klein en te bouwvallig geworden zodat ze verkocht werd. In 1968 kocht de stad Åmål de kerk en werd ze grondig gerestaureerd. Bij die renovatiewerken werden onder de vloer nog eiken doodskisten gevonden. Het oude kerkhof rond de kerk is bewaard gebleven en wordt beschermd. Nu heeft het gebouw culturele bestemming gekregen, binnenin doet weinig nog aan een kerk denken.

Åmål

Eveneens aan de Hamngatan ligt het heemkundig museum in een voormalig pakhuis van de haven gebouwd in de 18e eeuw. In dit Hembygdsmuseum zijn er naast vele oude gebruiksvoorwerpen ook een keuken, een woonkamer, een slaapkamer, een kruidenierswinkel en een kantoor van een geneesheer uit het begin van de 20e eeuw te zien. In de oude banketbakkerij staan de klassieke verlovings- en huwelijkstaarten naast de rouwtaarten in de vitrine.

Åmål

Åmål

Åmål

Na een picknick op het kleine strand naast het museum wandelden we nog door het oude stadscentrum. Aan de Norra Långgatan vind je in een grote graanschuur uit de 19e eeuw het Hantverksmagasinet. In deze non-profit winkel kan je voorwerpen kopen die gemaakt zijn door lokale kunstenaars. Op een heuvel staat de nieuwe kerk die begin 19e eeuw gebouwd werd in neoklassieke stijl. In de kerk zijn er mooie schilderijen van Olle Hjortzberg te bewonderen.

Åmål

Åmål hantverkmagasinet

Åmål

Åmål

Åmål

amal10