ÖdeborgÖdeborg is een dorp in de gemeente Färgelanda. Op een heuvel ligt de Ödeborgs Fornsal, gebouwd in Noorse stijl in 1913. Hier is het plaatselijk heemkundig museum gevestigd, maar jammer genoeg niet open toen wij hier waren. Bezoek is enkel mogelijk na telefonische afspraak met de beheerder. De Fornsal werd op deze plaats gebouwd als gedenkteken om de lange geschiedenis van deze plek te benadrukken. Hier is immers een groot grafveld uit de ijstijd.

Er zijn een 10 tal kleine grafheuvels van mensen die in een vlakbij gelegen hoeve werkten. Voor de Fornsal liggen enkele kanonnen die afkomstig zijn van een schip. Op deze heuvel staat ook een bakstenen monument als aandenken aan Victor Andersson, stichter van een fabriek in Ödeborg. 
Niet ver van de Fornsal ligt Brötegården waar in de tuin rotstekeningen uit de bronstijd van vooral schepen maar ook een menselijke figuur te bewonderen zijn. Brötegården was vroeger een boerderij op een oud koninklijk domein. Nu is het een museum over de boerderij en het platteland. Veel van de inboedel stamt uit de 16e eeuw. Ook hier moet je telefonisch een afspraak maken wil je Brötegården bezoeken.

 Ödeborg

deborg6

deborg4

 Ödeborg