HusabyIn dit dorp vlakbij Kinnekulle staat een oude kerk. In de 11e eeuw werd eerst een houten staafkerk gebouwd. In een bron vlakbij werd Olof Skötkonung door de Engelse monnik Sigfrid tot de eerste christelijke koning van Zweden gedoopt. In de 12e eeuw werd een toren bijgebouwd en nadien werd ook de kerk in steen afgewerkt. De kerk, een gebouw met dikke muren en typische kleine rondboogvensters, is de enige dergelijke romaanse kerk in Zweden.

De vensters zijn klein omdat de muren het meeste gewicht moesten dragen, in een dergelijke kerk is het dan ook meestal donker. De hoge torens en steile muren zijn merkwaardig.
Aan de ingang van de kerk zijn er twee graven, in één ligt de eerste christelijke koning en in de tweede zijn vrouw. In Husaby was ook de eerste bisschop van Zweden geïnstalleerd, zijn zetel staat nog altijd in de kerk en behoort tot de oudste meubels van Zweden. De kerk is van binnen prachtig gedoceerd met fresco’s uit het leven van Christus. Het kerkhof rond de kerk bezit nog vele oude grafstenen. De bron vlakbij wordt nog altijd gebruikt voor doopsels.

Husaby

Husaby

Husaby

Husaby